Intervju med Christer Melin

– En Inblick i Christers tid på Fig Metall

Född: 6 april 1954
Började på FIG: 12 juni 1969
Antal år på FIG: Drygt 50 år (plus ett par år som feriearbetare)
Utbildning:
Gick 8 år i grundskolan där sista året var med inriktning metallteknik  

När började du på FIG?
Började 12 juni 1969 alltså 15 år gammal. Jag gick rakt från skolavslutningen i kyrkan in på FIG för att börja jobba. Innan dess hade jag feriearbetat på FIG sedan jag var 13 år.

Vad har du för utbildning?
Sista året i skolan gick jag en så kallad metalltekniskutbildning. En mycket bra utbildning som gav en bra grund och vi var väl förberedda när vi gick ut skolan.”Ibland känns det som att vi kunde mer efter det året än vad de kan när de går ut skolorna idag”, säger Christer och småler.

Vad har dina uppgifter varit på FIG?
Jag började med att köra en revolversvarv CR2. Min uppgift var att göra efterbearbetningen av detaljer samt lite krångligare detaljer i t.ex. syrafast rostfritt. Detta var en bra grund där man direkt fick lära känna maskinen och fick en känsla för när verktygen var slitna och på den tiden var det inte bara att gå och hämta nya verktyg i lådan utan vi fick slipa om dom för hand.

Efter lumpen 1975 fick jag börja göra verktyg och tog då över efter min morfar. Det var även då jag fick börja utveckla fiskedrag och sedan tillverka verktygen.

Jag kommer väl ihåg när jag fick i uppdraget att göra draget FIG Facett. Då provfiskade jag FIG Facett mot Black Bee och jag fick mer fisk på FIG Facett. FIG Facett var ett billigare drag utan ytbehandling.

Genom detta kom jag in mer på konstruktion och verktygstillverkning vilket är det jag till viss del gör idag.

Det har varit en otrolig styrka för mig att konstruera när jag har grunden i tillverkningen och samtidigt tillverkar verktygen till mina konstruktioner.

Vad är den störta förändringarna på FIG genom åren?
En av de största förändringarna på FIG måste vara när FIG Sportfiske och FIG Metall delade på sig i början av 90-talet.
En av de största tekniska utvecklingarna jag har sett var nog när den första nc-maskinen kom in huset. Det var en Mazak 15.

Tidigare var FIG ett brett företag där vi hade flera olika tillverkningsmetoder och vi kunde tillverka nästan vad som helst. Nu på senare tid har vi slimmat vår verksamhet och fokuserar på det vi är bäst på vilket är svarvning, fräsning och trådgnistning.

Vad har du gjort för att hålla dig uppdaterad genom alla år?
Framförallt så har jag ett stort intresse för teknik, det tillsammans med min nyfikenhet tror jag har hjälpt mig.
Jag har även gått lite utbildningar på kvällarna som företaget betalat, men jag skulle säga att det mesta kommer från min nyfikenhet och mitt intresse för jobbet.

Hur är FIG som arbetsplats? 
FIG har alltid varit en bra arbetsplats. Det fanns en tid då jag var på väg härifrån men fick nog kalla fötter och stannade kvar. Vilket jag insåg senare var tur eftersom företaget jag var på väg till hade en riktigt dålig maskinpark.

Jag har alltid haft en bra utveckling på FIG och haft möjlighet att göra det jag brinner för. Nu senast har det varit att se CADens utveckling.

Vad tycker du om den utökade automatiseringen på FIG?
Den är nödvändig för att kunna konkurrera även i framtiden. Men jag tror att det är viktigt att man automatiserar rätt saker på rätt ställe. Men överlag tycker jag det är en positiv utveckling vi ser med automationen.

Hur är stämningen på FIG?
Stämningen har alltid varit bra och är väldigt bra. Det är ett företag jag kan rekommendera.

Anekdoter från förr

Ett dimmigt förflutet
Jag kommer ihåg den tiden då jag stod vid en svarv med rak olja. Det gick kanske bra till en början men framåt frukost var det så dimmigt att det inte gick att se genom lokalen och då ska det läggas till att FIG inte var lika stort då som nu.

Utveckling av fiskedrag 
Jag fick i uppdrag att utveckla ett nytt fiskedrag och tog då fram FIG Facett. Ett litet billigare drag utan ytbehandling men jag minns att jag test fiskade och jämförde Black Bee mot FIG Facett och jag fick absolut mer fisk på FIG Facett.