Om oss

FIG Metall är en modern tillverkare av avancerade detaljer inom svarvning, fräsning och trådgnistning. Kort och gott – vi kan skärande bearbetning.
Ni hittar oss i Söderby strax utanför Gnosjö. Platsen är den samma som vi 1937 startade på men byggnaden har blivit större och fräschare. Våra 4800kvm rymmer än 18st CNC-styrda svarvar, 10st CNC-styrda fleroperationsmaskiner, 2st femaxliga intergrexmaskiner och 4st trådgnistar. 

Historik

1937 grundades FISKEREDSKAPSINDUSTRI JOHANSSON & C:O AB det som idag är FIG Metall AB av Bertil Johansson, Erik Johansson, Emil Hageberg, David Hageberg och Helge Svanholm. Från starten var sportfiske det huvudsakliga affärsområdet i form av fiskedrag, wobblers och spinnare. Den inom sportfiskekretsar kända spinnaren ”Black Bee” utvecklades och tillverkad på FIG bland annat. Med tiden ökade produktfloran och man började tillverka tvålaskar, cykellås, sandspadar, pincetter, vindrutetorkare för traktorhytt, väskhängare osv. Listan kan göras lång med produkter tillverkade på FIG. Det förekom även legotillverkning i automatsvarven vilket lade grunden till det FIG Metall vi ser idag.

1991 delades FIG i två bolag FIG Metall och FIG Sportfiske. FIG Metall avslutade nu tillverkningen av fiskeredskap och fokuserade helt på legotillverkning.

2005 köptes FIG Metall AB av Swemix AB. Sedan dess har vi investerat mer än 50 miljoner i nya maskiner och utrustning vilket har skapat den moderna fabrik ni ser idag.

Välkommen in och besök oss. Titta in i vårt museum, ta del av vår historia, se vilka produkter vi har tillverkat och på vilket snillrikt sätt de gjordes. Ta sen steget ut ur museet in i vår moderna verkstad. Produkterna är nya, maskinerna är uppdaterade men kunskapen sitter i väggarna.

Ägare

Sedan 2005 ingår vi i Swemix-gruppen, en stark lokal ägare i Gnosjö.